COP-møder på vildspor
Så er endnu et COP-møde overstået. Det 29. i rækken, denne gang i Baku.
Udgivet d.
29. november 2024 - 10:24
Nyheder
Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS, har følgende kommentarer til Klimarådets nye rapport ’Danmarks klimamål i 2035’
Det giver ikke mening med et selvstændigt dansk klimamål efter 2030. Det mener Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.
”De danske udledninger er omfattet af EU’s mål og næsten alle også af EU’s kvotesystem, som regulerer udledningerne direkte. Danske klimamål vil i bedste fald være virkningsløse og ude af trit med det internationale samarbejde,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.
Selvom Klimarådet fortjener ros for nu at have lidt større fokus på de internationale rammer for dansk klimamålspolitik, undrer det Otto Brøns-Petersen, at Klimarådet i sin rapport i dag alligevel foreslår at opstille nye isolerede kortsigtede danske mål.
”Jeg kvitterer for, at Klimarådet har efterkommet vores ønske om at regne på de samfundsøkonomiske omkostninger ved nye klimamål og forholde sig til målenes manglende relevans. Men det er svært at finde tilstrækkelig analytisk baggrund for anbefalingerne i rapporten, og der er ikke beregnet nogle gevinster, som kan berettige at afholde de forventede reduktionsomkostninger,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.
Det er ukorrekt og upassende at rejse diskussion om, hvorvidt Danmark overholder Paris-aftalen, mener Otto Brøns-Petersen.
”Det vil vi gøre ved at overholde de forpligtelser, som aftales i EU,” siger Otto Brøns-Petersen og fortsætter:
”Klimarådet mener, at nye klimamål primært kan begrundes med at skabe folkelig opbakning til klimapolitik. Det er spekulativt og tvivlsomt. Rådet peger primært på at finde flere reduktioner i landbruget, men blækket er dårligt tørt på den politiske aftale om den grønne trepartsaftale, der som bekendt krævede en svær og langvarig politisk proces,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.
Så er endnu et COP-møde overstået. Det 29. i rækken, denne gang i Baku.
ABCepos: Direkte støtte til vedvarende energi fordelt på energiform.