Løkkes reformkonto sammenlignet med Thorning, Løkke 1 og Fogh

CEPOS-analyse, der opgør Løkkes reform-konto, dvs. beskæftigelsesvirkningen af regeringens reformer. Desuden foretages sammenligning af effekten af reformer under Thorning, den tidligere Løkke-regering og Fogh-regeringen.

”Ser man på Løkkes reform-konto viser den, at beskæftigelsen som følge af nye reformer øges med 1.260 personer.  Nogle vil sige, at det er hurtigt at opgøre reform-kontoen, når regeringen kun har siddet ca. ½ år. Men det er relevant, eftersom regeringen har været gennem store reformområder. Det drejer sig om reformer af kontanthjælp, dagpenge og integration. Desuden er indregnet finanslovens skattelettelser,  bl.a. lavere registreringsafgift. Reform-kontoen burde være langt større, eftersom  reformer af kontanthjælp, dagpenge og integration hver i sær burde øge beskæftigelsen mærkbart. Thorning leverede reformer, der øger beskæftigelsen med 28.000 personer. Det kan Løkke overgå, hvis forårets skattereform og trepartsforhandlinger øger beskæftigelsen med 30.000 personer”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

”Den lave beskæftigelseseffekt af de hidtidige reformer bør medføre, at ambitionsniveauet hæves for forårets skattereform og trepartsforhandlinger. De to reformer bør give minimum 30.000 ekstra i arbejde. Det har det danske arbejdsmarked brug for. Dels er der tiltagende risiko for mangel på arbejdskraft, og dansk økonomi står desuden til en forholdsvis lav økonomisk vækst frem mod 2030. Ud af 34 OECD-lande står dansk økonomi til den 6. laveste vækst. Hvis Løkkes reformer til foråret giver en jobeffekt på 30.000 personer, vil han overgå Thorning, der i alt leverede reformer, der øgede beskæftigelsen med 28.000 personer ”,  siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

”I rangeringen af de tre statsministre fremgår det, at Løkkes 1. regeringsperiode topper, eftersom Løkke dengang øgede den strukturelle beskæftigelse med 78.300 personer. Herefter følger Fogh med 63.700 personer og Thorning med 28.000 personer”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 516,3 KB
  Hent Filstørrelse: 155,7 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Tidligere cheføkonom og vicedirektør

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 516,3 KB
  Hent Filstørrelse: 155,7 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Tidligere cheføkonom og vicedirektør