Resume og kommentar
Analysen viser, at trods økonomisk opsving og markant faldende ledighed generelt fra 2013 til 2019, er antallet af ledige, nyuddannede akademikere steget fra ca. 4000 til ca. 6000 personer. Knap 30 procent af de nyuddannede akademikere var ledige i 2013, og den andel er uændret i 2019.
”Siden 2013 har den danske økonomi været i vækst, og ledigheden er faldet fra ca. 6 pct. til ca. 4. pct. Men dimittendledigheden har ikke rykket sig. Den er fortsat ca. 30 pct.,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
”Ser man på antallet af ledige akademiske dimittender, er det vokset fra ca. 4.000 personer i 2013 til ca. 6.000 i 2019. Det er paradoksalt, at antallet af ledige dimittender vokser så kraftigt i en periode, hvor der er mangel på arbejdskraft,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
“Stigningen i antallet af ledige dimittender er sket samtidig med, at flere er er blevet nyuddannet. Dermed er ledighedsprocenten uforandret på 30 pct. Selvom stigningen i antallet dækker over flere nyuddannede, er det et paradoks, at flere ikke tager de mange ledige job, der er i dansk økonomi. Coop har således meddelt, at de har plads til alle nyuddannede ledige i Akademikernes a-kasse på over 6.000 personer,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
“Desværre har debatten den senere tid handlet om, hvorvidt de unge er dovne, og om at jobcentrene skal blive bedre til at få de unge i job. Og beskæftigelsesministeren har i den forbindelse talt om “ret og pligt”. Denne debat er som at stikke hovedet i busken. De nyuddannede akademikere er nemlig velbegavede og totalt selvrådende. De tager ikke et job i Netto, fordi en kommunal embedsmand eller minister opfordrer til det. Det har de ikke lyst til, så længe de kan få 13.500 kr. i dagpenge. Men de vil i højere grad gøre det, hvis man sænkede deres dagpenge fra 13.500 kr. til for eksempel 8.000 kr. Så bliver et job i Netto relevant. Ifølge Dagpengekommissionens regnemodel vil det medføre 4.000 ekstra i job (heri er også indregnet en effekt fra andre nyuddannede end akademikere),” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
”Jeg foreslår, at man sænker dimittendsatserne, så der i højere grad er en gevinst ved at tage et arbejde. I dag kan en nyuddannet gå direkte fra skolebænken til ledighed og få dimittendsatsen på 13.500 kr. om måneden. Dermed er der tale om en indkomstfremgang fra tiden på SU. Satsen bør derfor sænkes til 8.000 kr. for ikke-forsørgere under 30 år,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
“Der er masser af ledige job at få. Hvis disse nyuddannede fra universiteterne ikke kan finde deres første, anden, tredje eller fjerde prioritet på jobmarkedet, så må de gå længere ned ad ranglisten og tage et af de mange forefaldne job, der er. Hvis det er at servere på en cafe, hjælpe til på et hotel eller sidde bag kassen i Netto, så må man gøre det, mens man søger ønskejobbet. Alt dette fremmes ved at reducere dimittenddagpengene. Jeg har svært ved at se, at man skal have ondt af de unge mennesker, der har fået verdens højeste SU og en fin skattefinansieret universitetsuddannelse, fordi de bliver nødt til at tage et job, som mange andre danskere må tage,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.