Potentiale ved øget liberalisering og konkurrence på postområdet

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Analyse af potentialet ved øget liberalisering og konkurrence på postområdet. Den viser, at krisen i det danske postvæsen bl.a. kan henføres til mindre liberalisering end i fx Sverige. Det anbefales at sende befordringspligten i udbud uden statstilskud og at privatisere PostNord. Analysen er gennemført for CEPOS af tidligere direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Finn Lauritzen.

”Analysen viser, at en væsentlig årsag til, at den danske del af PostNord klarer sig dårligere end den svenske, er, at Sverige tidligt og langt mere gennemgribende liberaliserede sit postmarked. Det er paradoksalt, fordi reguleringen som udgangspunkt begunstiger postvæsenet. Mindre konkurrence giver bedre indtjening, som samtidig kan anvendes til at krydssubsidiere de konkurrenceudsatte forsendelser. Men med nedgangen i postmængderne er monopolgevinsten blevet mindre. Set i det lys er postkrisen i Danmark måske slet ikke så ny. Prisen er hidtil bare blevet betalt af kunderne. Danskerne betaler en rekordhøj porto i forhold til sammenlignelige lande”, udtaler Otto Brøns-Petersen, analysechef CEPOS. 

”Staten bør hurtigst muligt efter den aftalte redningsplan sælge sin andel af PostNord. Den seneste tids farce er desværre symptomatisk for de meget uheldige incitamenter ved politisk ejerskab. Hvis politikerne ønsker at opretholde befordringspligten, bør den sendes i åbent udbud og moderniseres, så den giver plads til innovation”, udtaler Otto Brøns-Petersen, analysechef CEPOS.  

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 275,4 KB
  Hent Filstørrelse: 617,0 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Otto Brøns-Petersen

  Analysechef

  +45 20 92 84 40

  otto@cepos.dk

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 275,4 KB
  Hent Filstørrelse: 617,0 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Otto Brøns-Petersen

  Analysechef

  +45 20 92 84 40

  otto@cepos.dk