Private daginstitutioner øger brugertilfredsheden

Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Pressemeddelelse

En ny analyse fra CEPOS kaster nyt lys over forældres tilfredshed med kommunale daginstitutioner i Danmark.

Analysen viser, at en højere andel af børn, der går i private daginstitutioner, har en positiv indvirkning på forældrenes tilfredshed med de kommunale daginstitutioner. Desuden spiller faktorer som pædagoguddannelse og sygefravær blandt personalet en afgørende rolle for forældres vurdering af daginstitutionerne.

"Den positive effekt af private daginstitutioner på forældretilfredsheden i de kommunale daginstitutioner kan enten skyldes, at utilfredse forældre har mulighed for at vælge et privat alternativ. Derudover kan den positive effekt også skyldes, at konkurrencen presser de kommunale institutioner til at blive bedre, for ikke at blive valgt fra," siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Mens politikere og faglige organisationer ofte fokuserer på normeringer som vejen til bedre børnepasning, viser analysen, at andre personalemæssige faktorer og forældrenes mulighed for at vælge private daginstitutioner spiller en mere central rolle.

”For at øge forældretilfredsheden bør politikere overveje at fokusere mindre på normeringer og mere på medarbejdernes kvalifikationer og trivsel samt forældrenes mulighed for alternativer til kommunale daginstitutioner," siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Resumé

Borgerne er mere tilfredse med kommunale daginstitutioner i kommuner, hvor der er større konkurrence fra private daginstitutioner. Denne analyse fra CEPOS belyser, hvad der er afgørende for forældres tilfredshed med kommunale daginstitutioner. Analysens væsentligste resultater er:

  • Andelen af børn i private daginstitutioner har en positiv effekt på forældretilfredsheden i de kommunale daginstitutioner.
  • Andelen af personale uden pædagoguddannelse har en negativ effekt på forældretilfredsheden i de kommunale daginstitutioner.
  • Pædagogernes sygefravær har en negativ effekt på forældretilfredsheden i de kommunale daginstitutioner.
  • Personalenormeringer har ikke en signifikant betydning for forældrenes vurdering af daginstitutionerne.

Analysens væsentligste perspektiver er:

Politikere og faglige organisationer har ofte i høj grad fokus på normeringer. Derfor er det tankevækkende, at personalenormeringer ikke har en signifikant betydning for forældretilfredsheden. Analysen viser, at hvis politikerne vil øge forældretilfredsheden, bør de i stedet have langt mere fokus på medarbejdernes kvalifikationer og trivsel samt forældrenes mulighed for at vælge en privat daginstitution som alternativ til de kommunale.

Læs analysen her

Fodnoter

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 474,4 KB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Karsten Bo Larsen

    Forskningschef

    +45 41 22 04 76

    karsten@cepos.dk

    Maxim Landa

    Studentermedhjælper

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 474,4 KB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Karsten Bo Larsen

    Forskningschef

    +45 41 22 04 76

    karsten@cepos.dk

    Maxim Landa

    Studentermedhjælper