PSO- og elafgift vender den tunge ende nedad

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

CEPOS-analyse viser, at danske familier betaler de højeste elpriser i EU. Det skyldes de meget høje afgifter på el. Samlet reducerer det en families disponible indkomst med 4.200 kr. i gennemsnit.

Afgifterne belaster samtidig familier med lave indkomster mere end høje. En enlig pensionist får reduceret sin indkomst med 2,3 pct., mens en direktørfamilie belastes med 1,4 pct.

”Regeringens forslag om at omlægge PSO-afgiften til indkomstskat vil gøre belastningen lidt mindre, men den bedste løsning vil være at få regningen helt væk fra skatteyderne og ind under den samlede udgiftspolitiske prioritering”, siger analysechef Otto Brøns-Petersen.

”Det bør først og fremmest ske ved at sænke subsidierne til vedvarende energi, som er unødvendigt høje, og som eksploderer i øjeblikket. Regeringens egne tal viser, at der frem mod 2025 kan spares 10½ mia.kr. ved at stoppe ikke iværksatte vindmøller til havs. De er ikke nødvendige for at leve op til Danmarks klimamål, og faktisk bidrager afgiftssystemet til at øge CO2-udledningen. Energinet.dks beregninger viser desuden, at havvind vil være omkring 50 pct. dyrere end vindmøller på land i overskuelige fremtid. Politikerne har altså hidtil ikke valgt de billigste løsninger”, uddyber han.

Otto Brøns-Petersens anbefaling lyder: ”I første omgang bør PSO-afgiften afskaffes, og udgifterne flyttes til finansloven. Den meget høje elafgift på husholdningerne bør sænkes til det lavere niveau for elvarme, men bør på sigt helt afskaffes."

Er forliget om afviklingen af den ulovlige PSO-afgift en aftale, der sender milliarder til erhvervslivet og lader de private forbrugere betale?

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 596,1 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Otto Brøns-Petersen

  Analysechef

  +45 20 92 84 40

  otto@cepos.dk

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 596,1 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Otto Brøns-Petersen

  Analysechef

  +45 20 92 84 40

  otto@cepos.dk