CEPOS logo

PSO- og elafgift vender den tunge ende nedad

Udgivet d.

20. maj 2016 - 10:59

Analyse

Klima

Skat

CEPOS-analyse viser, at danske familier betaler de højeste elpriser i EU. Det skyldes de meget høje afgifter på el. Samlet reducerer det en families disponible indkomst med 4.200 kr. i gennemsnit.

Afgifterne belaster samtidig familier med lave indkomster mere end høje. En enlig pensionist får reduceret sin indkomst med 2,3 pct., mens en direktørfamilie belastes med 1,4 pct.

”Regeringens forslag om at omlægge PSO-afgiften til indkomstskat vil gøre belastningen lidt mindre, men den bedste løsning vil være at få regningen helt væk fra skatteyderne og ind under den samlede udgiftspolitiske prioritering”, siger analysechef Otto Brøns-Petersen.

”Det bør først og fremmest ske ved at sænke subsidierne til vedvarende energi, som er unødvendigt høje, og som eksploderer i øjeblikket. Regeringens egne tal viser, at der frem mod 2025 kan spares 10½ mia.kr. ved at stoppe ikke iværksatte vindmøller til havs. De er ikke nødvendige for at leve op til Danmarks klimamål, og faktisk bidrager afgiftssystemet til at øge CO2-udledningen. Energinet.dks beregninger viser desuden, at havvind vil være omkring 50 pct. dyrere end vindmøller på land i overskuelige fremtid. Politikerne har altså hidtil ikke valgt de billigste løsninger”, uddyber han.

Otto Brøns-Petersens anbefaling lyder: ”I første omgang bør PSO-afgiften afskaffes, og udgifterne flyttes til finansloven. Den meget høje elafgift på husholdningerne bør sænkes til det lavere niveau for elvarme, men bør på sigt helt afskaffes.”

Hent Analysen

CEPOS-analyse viser, at danske familier betaler de højeste elpriser i EU. Det skyldes de meget høje afgifter på el. Samlet reducerer det en families disponible indkomst med 4.200 kr. i gennemsnit.

Relateret artikel

”Floppet” vindudbud er godt for Danmark

28. december 2024

”Totalt flop”. Sådan blev det store udbud af ny havvind i Nordsøen for nylig udråbt af politikere, presse og lobbyister.

Relateret artikel

Hjælper Danmarks klimamål overhovedet?

17. december 2024

Politikerne skal ifølge klimaloven senest i 2025 vedtage et nyt dansk klimamål for 2035. Derfor udgav Klimarådet for nylig en rapport, der undersøger forskellige klimamål.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed