Danmark har de højeste forbrugerpriser i EU

Udgivet d.

15. august 2024 - 08:00

ABCepos

Forbrug

Regulering

Skat

Når danskerne handler i supermarkeder og øvrige butikker, betaler vi de højeste priser i EU. Ifølge Eurostat betaler danskerne 43 pct. mere end EU-gennemsnittet. Dvs. når man i EU i gennemsnit betaler 1.000 kr. for fx en indkøbsvogn fyldt med varer, så koster denne indkøbsvogn i Danmark 1.430 kr. I Tyskland er priserne kun 10 pct. højere end EU-gennemsnittet. 

En af årsagerne til de høje priser i Danmark er, at danskerne betaler meget høje forbrugsskatter. Bl.a. er momsen på 25 pct. blandt de højeste i de 38 OECD-lande.

Desuden kan en deregulering af planloven, herunder tilladelse til at opføre såkaldte hypermarkeder (fx Tesco og Carrefour), føre til øget konkurrence og lavere forbrugerpriser. Finansministeriet vurderer, at priserne i butikkerne vil falde med 2,3 pct., hvis der tillades hypermarkeder.

Relateret artikel

Arbejdspapir 80: Vi er i en international statsgældskrise, og den berører også Danmark

9. september 2024

Mange vestlige lande og EU som sådan befinder sig i en offentlig gældskrise. En gældskrise kan tage flere forskellige former.

Relateret artikel

Et amerikansk valg mellem to onder

7. august 2024
En valgsejr til Donald Trump vil ikke være godt for amerikansk økonomi. Men udsigterne er mindst lige så dårlige ved en Kamala Harris-sejr.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed