Lav ulighed i Danmark skyldes både omfordeling og lige fordeling af markedsindkomster

Udgivet d.

16. august 2024 - 12:00

ABCepos

Fordeling

Danmark er blandt de OECD-lande, der har den mest lige fordeling af de disponible indkomster (efter indkomstoverførsler og skat). Den høje grad af lighed i Danmark skyldes både, at markedsindkomsterne (fx lønindkomst) er relativt ligeligt fordelt, samt at der sker en høj grad af omfordeling (gennem skatter og overførsler), jf. figuren.

Den relativt høje grad af ulighed i USA kan primært henføres til en relativt ulige fordeling af markedsindkomsterne. Desuden er graden af omfordelingen i USA også relativt lav.

Figuren er rangeret efter Gini-koefficienten for disponible indkomster, dvs. lande med mindst ulighed er til venstre i figuren.

Graden af omfordeling kan dog have indflydelse på fordelingen af markedsindkomster. Fx fordi høje indkomstoverførsler kan betyde, at nogle vælger at blive på kontanthjælp frem for at tage et job.

Relateret artikel

LLO bør tage ja-hatten på og bidrage til at få huslejereguleringen afskaffet

12. september 2024

Skaderne ved huslejereguleringen er ganske enkelt for store til, at vi som samfund kan holde fast i den gamle midlertidige regulering. Hvis LLO derfor bekymrer sig om omfordeling, bør de gå ind for en afskaffelse af huslejereguleringen.

Relateret artikel

FN forventer at verdens befolkning stabiliserer sig på ca. 10 mia. fra 2060

19. august 2024

ABCepos: Siden 1950 er verdens befolkning mere end 3-doblet fra 2½ mia. personer til ca. 8 mia. i 2021. Den historiske udvikling fortsætter dog ikke fremover.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed