Arveafgiften hæmmer opsparing og investeringer

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

CEPOS har i et nyt notat set på betydningen af arveafgiften og vurderet konsekvenserne af en afskaffelse eller lempelse af arveafgiften enten for specifikke ejerformer af kapital eller for alle. Arveafgiften er en skat på 15-36 pct., der påløber alene, fordi værdier overgår fra én ejer til en ny. Provenuet udgør under ½ pct. af statens samlede indtægter fra skatter og afgifter.

”Arveafgiften er en ekstra kapitalskat, der kommer oven på den eksisterende aktie- og kapitalindkomstbeskatning. Dermed reducerer arveafgiften incitamentet til at spare op, ligesom der skabes en situation, hvor der er mindre kapital til rådighed for iværksættere og andre små virksomheder, der vil rejse kapital til investeringer. Hvis politikerne reducerer eller fjerner arveafgiften, vil det øge investeringerne og velstanden i samfundet,” siger specialkonsulent Martin Kyed, CEPOS.

”Det er dog vigtigt, at en eventuel lettelse af arveafgiften bliver generel og ikke blot tilgodeser dele af erhvervslivet. Afgiften er nemlig skadelig, uanset hvem den pålægges, og en symmetrisk lettelse giver derfor også den største samlede gevinst for samfundet,” siger specialkonsulent Martin Kyed, CEPOS.

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 120,4 KB

  Del denne side

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 120,4 KB

  Del denne side