Hjælper Danmarks klimamål overhovedet?
Politikerne skal ifølge klimaloven senest i 2025 vedtage et nyt dansk klimamål for 2035. Derfor udgav Klimarådet for nylig en rapport, der undersøger forskellige klimamål.
Udgivet d.
25. januar 2023 - 12:32
Debat
EU
Internationalt
Klima
Vækst
Det er et fejltrin, hvis Danmark ikke afviser forslag om mere protektionisme, statsstøtte og central planlægning i EU.
Præsident Joe Biden har trods det hårde retoriske opgør med forgængeren videreført Donald Trumps protektionistiske handelspolitik. Derimod har Biden skærpet klimapolitikken, som under Trump blev kritiseret af især EU for at være for slap. Men nu skyller den europæiske kritik ind over Bidens nye grønne ambitioner – fra kommissionen, regeringer og lobbyister.
Den mest mærkværdige kritik går på, at USA’s politik vil trække investeringer ud af den grønne omstilling i EU.
Det er meningsløst. Drivhusudledning er et globalt problem, og EU’s problem er at få andre lande til at gøre mere, ikke at monopolisere den grønne omstilling eller se den som et mål i sig selv.
En anden kritik går på, at USA’s politik med massiv statsstøtte til grøn omstilling favoriserer amerikanske virksomheder og beskæftigelse. Den er mere berettiget, fordi den føjer endnu et lag til protektionismen. Men det rammer primært amerikanerne selv.
De kommer til at købe deres grønne omstilling unødvendigt dyrt og i øvrigt belaste deres svage offentlige finanser yderligere. Protektionisme går generelt hårdest ud over protektionisterne selv, uanset Trumps kampråb ”Amerika først”!
Alligevel ønsker stærke politiske kræfter i EU at ”svare igen” ved at kopiere den amerikanske politik og svække de i forvejen udvandede statsstøtteregler, øge protektionismen og indføre europæisk ”industripolitik” – altså en variant af central politisk planlægning frem for markedsøkonomi.
Ud over det alvorlige i at øge spændingerne mellem de to største vestlige magter midt i voksende globale konflikter med autoritære lande som Rusland og Kina vil dette ”gensvar” især ramme os selv. Økonomisk, sikkerhedspolitisk og europapolitisk. EU løser ikke sine problemer ved at skyde sig selv i foden.
Danmark har haft store fordele ved vores 50-årige medlemskab af EU, men det har krævet stadige kampe mod ønsker om Fort Europa, økonomisk dirigisme i form af statsindgreb og unødvendig centralisering, som spirer mere illiberale steder i unionen. Det er ikke nyt. Ofte tog Storbritannien det største slæb, og med brexit stilles større krav til andre liberale lande.
Den tidligere regering tog da også en del af opgaven på sig – om end man kunne have ønsket sig større effekt. SVM-regeringen har imidlertid udsendt signaler om større velvilje, når kommissionen snart kommer med et udspil til et selvskadeligt ”gensvar”.
Det vil være et stort fejltrin. Det EU, som hidtil har givet Danmark store fordele, er på vigtige punkter på afveje.
Bragt i Jyllands-Posten den. 25 januar 2023
Politikerne skal ifølge klimaloven senest i 2025 vedtage et nyt dansk klimamål for 2035. Derfor udgav Klimarådet for nylig en rapport, der undersøger forskellige klimamål.
Vismandsrapporten viser, at der stadig er potentiale for at gøre det bedre, når det kommer til klimapolitikken.