Færre elever bestod de obligatoriske prøver på 9. klasseniveau i 2023

Udgivet d.

18. september 2024 - 07:00

Analyse

Børn

Kommuner & regioner

Uddannelse

Resumé

CEPOS har sammenlignet andelen af elever der i 2023 bestod de obligatoriske prøver i 9. klasse, mellem kommunerne. Som noget nyt har CEPOS beregnet den forventede beståelsesandel i kommunen, når man tager højde for elevernes socioøkonomiske baggrund. Forskellen mellem den faktiske og forventede beståelsesandel kaldes beståelsesløfteevnen og viser, hvor gode kommunerne er til at sikre, at de svageste elever får fundamentale faglige forudsætninger med sig fra grundskolen.

Undersøgelsen viser:

  • Beståelsesandelen for de obligatoriske prøver på 9. klasseniveau, har udviklet sig markant siden 2010. I årene 2010 til 2017 bestod ca. 82-84 pct. af eleverne, i 2018-19 steg andelen til henholdsvis 86 pct. og 87 pct., og under covid-19 med de mere lempelige eksamensregler bestod ca. 89 pct. af eleverne. Men i 2023 er andelen igen faldet til ca. 84 pct.
  • Beståelsesandelen varierede fra 70 pct. (Lolland) til 95 pct. (Dragør) i 2023. Beståelsesløfteevnen varierede fra -7,0 pct (Odsherred) til 3,4 pct. (Faaborg-Midtfyn).
  • Odsherred, Lolland, Solrød, Herlev og Halsnæs kommune havde i 2023 den laveste beståelsesløfteevne. Omvendt havde Faaborg-Midtfyn, Albertslund, Brøndby, Dragør og Assens kommune den højeste beståelsesløfteevne. Beståelsesløfteevnen synes at ligge stabilt lav for de fem kommuner med lavest beståelsesløfteevne, og stabilt højt for de fem kommuner med høj beståelsesløfteevne.
  • Kommunerne har et direkte ansvar for eleverne i folkeskolen, og derfor er beståelsesandel og beståelsesløfteevne også beregnet for folkeskolens normalklasser. Her varierede beståelsesandelen fra 76 pct. (Lolland) til 100 pct. (Dragør), mens beståelsesløfteevnen varierede fra -11 pct. (Odsherred) til 4 pct. (Nyborg). Odsherred, Lolland og Halsnæs havde en beståelsesløfteevne på -11 pct. til -8 pct., hvilket var markant lavere end resten af kommunerne.
  • Der er ingen direkte generel sammenhæng mellem beståelsesløfteevnen i folkeskolens normalklasser og henholdsvis andelen af uddannede lærere, andelen af elever i folkeskolen, omkostningerne pr. elev, elevtrivsel, elevfravær og inklusionsgrad. Det er kun kommunerne med den laveste beståelsesløfteevne (Odsherred, Lolland og Halsnæs), der optræder afvigende. De tre kommuner har således en lavere andel uddannede lærere, høje omkostninger til folkeskolen, en lavere elevtrivsel, et højere elevfravær og en lavere inklusionsgrad end gennemsnitskommune.

Hvorfor har CEPOS lavet analysen?

CEPOS arbejder også for et samfund, hvor borgere, der ikke kan klare sig selv, hjælpes bedre end nu af det offentlige, der skal respektere dem som individer og give dem mulighed for i videst muligt omfang at indrette deres egen tilværelse og tage ansvar for sig selv.

Derfor er det vigtigt for CEPOS at sætte fokus på kommunernes evne til at give de fagligt og socialt dårligst stillede elever de bedst mulige chancer for at deres overvinde deres udfordringer. I den forbindelse er det helt afgørende, at disse elever i løbet af deres skoletid opnår de helt fundamentale faglige forudsætninger. Det vil give en markant forbedring af deres muligheder for at kunne klare sig selv og at tage ansvar for at skabe det liv, som de måtte ønske sig.

Når vi styrker de svageste, styrker vi samtidig hele samfundet ved at skabe et mere retfærdigt, inkluderende og ligeværdigt fællesskab, hvor alle får en chance for at lykkes, og hvor man samtidig glæder sig på andres vegne, når de lykkes med at opnå netop deres mål og drømme.

Hent Analysen

Der er store forskelle på, hvor gode skolerne i de forskellige kommuner er til at løfte udsatte elever fagligt.

Relateret artikel

»Drop drømmen om, at et karakterkrav på 6 eller 7 til gymnasiet kan quickfixe udfordringerne«

13. september 2024

Ændringer af ungdomsuddannelserne bør baseres på fakta frem for politikernes forestillinger om, hvad de unge ’i virkeligheden’ vil og kan.

Relateret artikel

Jobgevinst til enlige forsørgere

13. september 2024

Et helt absurd regnestykke«. Sådan lyder kritikken af CEPOS’ opgørelse af støtteordninger målrettet enlige forsørgere for 8,6 milliarder kroner.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed