Flere bakker op om lavere selskabsskat i 2011

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

CEPOS offentliggør i dag en meningsmåling, som Norstat har udført for CEPOS. I målingen er 1.000 personer blevet spurgt om, hvorvidt de synes, det er en god idé at sænke selskabsskatten for at skabe investeringer og vækst i dansk økonomi. Det fremgår, at 54 pct. af vælgerne mener, det vil være en god idé, mens 46 pct. af vælgerne ikke mener, det vil være en god idé. 

“Det er interessant, at et flertal af danskerne synes, at det er en god idé at sænke selskabsskatten for at øge investeringerne og væksten i Danmark. Flertallet er dermed på linie med de mange erhvervsfolk, der mener, at det vil være en god idé at sænke selskabsskatten, fordi det gavner dansk erhvervslivs konkurrenceevne. Faktisk har OECD i en større undersøgelse dokumenteret, at lavere selskabsskat er et relativt effektivt instrument til at hæve produktiviteten og velstanden. Fordi lavere selskabsskat gør det mere attraktivt at investere i ny kapital, teknologi og innovation. Erfaringsmæssigt øger det medarbejdernes produktivitet, og det har vi brug for i Danmark, hvor vi de seneste 10 år har haft den næstlaveste produktivitetsvækst i OECD,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

“Vores anbefaling er, at man allerede på næste års finanslov sænker selskabsskatten. Finansieringen kan komme ved, at regeringen finder tilbage til nulvæksten i det offentlige forbrug. I 2011 og 2012 lægger regeringen op til, at det offentlige forbrug skal vokse med ½ pct. om året. Går man tilbage til nulvækst, fås en budgetforbedring på 5 mia. kr. Det kan finansiere en sænkelse af selskabsskatten med 3 pct.point. Herudover kan der skæres i erhvervstilskuddet, og det kan bringe satsen yderligere ned,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

“En lavere selskabsskat vil have en betydelig selvfinansieringsgrad. Fordi den lavere selskabsskat vil øge velstanden og fordi færre virksomheder vil flytte deres skattepligtige overskud til lande med lavere selskabsskat. Derfor vil en finansieret lettelse af selskabsskatten styrke holdbarheden på de offentlige finanser,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 299,9 KB

  Del denne side

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 299,9 KB

  Del denne side