CEPOS logo

Jordens Klimasystem

Udgivet d.

8. september 2016 - 09:15

Tank&Tænk

Klima

For at kunne forholde sig til debatten om klimaforandringer, må man dels forstå, hvordan de forskellige klimasystemer påvirker hinanden og desuden, hvordan forandringer blive målt og registreret. I dette materiale gennemgå Jens Olaf Pepke Pedersen de forskellige aspekter og viser dermed, at den nuværende debat tager udgangspunkt i en tidshorisont, der er et par århundreder for kort.

Uanset hvor man lever på Jorden, har vejret betydning for dagligdagen og tilværelsen. Og selvom vi i Danmark har indrettet os med mange moderne bekvemmeligheder, er vi på adskillige måder fortsat afhængige af vind og vejr. Vi er også vant til, at vejret er omskifteligt, og at det altid er forbundet med en stor usikkerhed at planlægge aktiviteter, der er afhængige af en bestemt vejrtype. Heldigvis har mennesket haft en enorm evne til at tilpasse sig naturen, og således været i stand til at klare sig i områder fra ekstrem kulde til ekstrem varme.

Når vi taler om vejret, mener vi som regel atmosfærens tilstand på et bestemt sted og tidspunkt, og er typisk interesserede i oplysninger om temperatur, vind, skydække og regn. Vi er også gerne interesserede i vejrudsigterne nogle timer eller dage ud i fremtiden. Dette materiale handler om Jordens klima, hvor klimaet kan defineres som det gennemsnitlige vejr og vejrets variationer over en længere periode, som man traditionelt fastsætter til 30 år.

Klimaet er således ikke blot gennemsnitlige værdier af f.eks. temperatur og nedbør, men også hvor meget parametrene varierer i løbet af et år, samt hyppigheden og styrken af ekstreme vejrfænomener som kraftige orkaner eller voldsomme skybrud.  På trods af, at der kan være stor forskel på f.eks. sommervejret fra år til år, så holder klimaet sig som regel nogenlunde konstant.

Relateret artikel

Direkte støtte til vedvarende energi fordelt på energiform

5. november 2024

ABCepos: Direkte støtte til vedvarende energi fordelt på energiform.

Relateret artikel

Sådan kan udbygning af havvind blive en gevinst for samfundet og den grønne omstilling

29. oktober 2024

Udbygningen af havvind kan optimeres, så den ikke blot understøtter den grønne omstilling, men også bliver en økonomisk gevinst for samfundet.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed