Hent Analysen
Sådan indføres et bureaukratiloft, som kan mindske regelmængden markant og spare samfundet for milliarder.
Udgivet d.
2. november 2023 - 09:00
Analyse
Demokrati
Produktivitet
Regulering
CEPOS fremlægger nu for første gang et konkret politisk udspil til, hvordan Danmark får bugt med væksten i bureaukratiet.
Hvis regeringen – som beskrevet i regeringsgrundlaget – vil lave en afbureaukratisering i det danske samfund, så er der nu hjælp at hente.
For CEPOS kommer nu for første gang med en færdig opskrift på, hvordan regeringen kan implementere en mekanisme, så man opnår det, som alle regeringer siden Anker Jørgensen har haft som mål: at få bugt med det omfattende bureaukrati i Danmark.
”I 1982 fremlagde Poul Schlüters firkløverregering ’Operation regelsanering’ med henblik på at komme bureaukratiet i Danmark til livs. Og siden har samtlige regeringer – hvad enten de har været røde eller blå – haft lignende programmer. Men det er ikke lykkedes. Regelmængden er tredoblet, og de færreste danskere sidder med en fornemmelse af, at bureaukratiet er væk. Det er en skam, for vi kan faktisk gøre noget reelt,” siger Jonas Herby.
Jonas Herby henviser bl.a. til erfaringer fra British Columbia i Canada, hvor regeringen fik reduceret antallet af regler med 40 procent på bare tre år. Erfaringer, som Jonas Herby tidligere har gennemgået.
”Erfaringerne viser, at man kan gøre noget ved bureaukratiet, hvis man virkelig ønsker det. Men det kræver, at man har de rette værktøjer og den politiske vilje. Vi stiller nu værktøjet til rådighed, og så mangler vi egentlig bare, at politikerne tager det til sig og siger ’Nu gør vi det. Nu indfrier vi det ønske, som Poul Schlüter, Poul Nyrup, Anders Fogh, Lars Løkke og Mette Frederiksen alle har stået bag’,” siger Jonas Herby.
Han peger på, at bureaukratiloftet kan øge den økonomiske vækst markant. Beregninger baseret på internationale studier viser, at ’stop for nyt bureaukrati’ har potentiale til at øge BNP med 58 milliarder kroner.
På trods af adskillige afbureaukratiseringstiltag er skiftende regeringer siden 80’erne ikke lykkedes med at få standset regelmøllen. I dette notat præsenteres et konkret forslag til et bureaukratiloft, der kan virke i praksis.
Sådan indføres et bureaukratiloft, som kan mindske regelmængden markant og spare samfundet for milliarder.
Professor Peter Kurrild-Klitgaard gør op ad det forkerte træ, skriver Mia Amalie Holstein og afviser dermed kritikken af sit seneste indlæg.
Men hvordan skal vi egentlig forholde os til vores demokrati, når det kæmper for sin egen overlevelse med ikkedemokratiske midler?