Hent Analysen
Udbygningen af havvind kan optimeres, så den ikke blot understøtter den grønne omstilling, men også bliver en økonomisk gevinst for samfundet.
Udgivet d.
29. oktober 2024 - 07:01
Analyse
Klima
Folketinget har indgået en aftale om at intensivere udbygningen af havvind de kommende år.
Derfor har CEPOS lavet en ny analyse, der viser, hvordan gevinsterne kan maksimeres, og hvordan skatteyderne kan beskyttes mod unødvendige økonomiske risici. Hvis det ikke håndteres rigtigt, kan det nemlig ende med en markant regning til skatteborgerne.
Vindudbygning bør ikke være et mål i sig selv, og den massive statsstøtte til vedvarende energi bør udfases.
“Vi skal sikre, at udbygningen sker under hensigtsmæssige økonomiske rammer. Staten bør ikke være medejer af havvindsprojekter eller yde unødvendig støtte. Det vil nemlig være skatteyderne eller elkunderne, der ender med regningen. Betalingen til staten bør udelukkende bestå i bortauktionering af retten til at bruge havarealerne til at stille møller op,” siger Otto Brøns-Petersen og fortsætter:
“Vi har en enestående mulighed for at sikre en omkostningseffektiv grøn omstilling ved at lade markedskræfterne råde. Vindudbygningen skal drives af markedsaktørernes efterspørgsel og ikke af politiske ønsker om kapacitet,” afslutter Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.
CEPOS anbefaler følgende for en optimal udbygning af havvind:
Folketinget har indgået en aftale om at intensivere udbygningen af havvind de kommende år. Udbygning af havvind kan være en gevinst for samfundet og den grønne omstilling, hvis udbygningen tilrettelægges hensigtsmæssigt. Hvis ikke, er der betydelig risiko for, at skatteyderne ender med en betydelig regning.
Formålet med udbygning af havvind bør være at maksimere det samlede samfundsøkonomiske udbytte. En udbygning baseret på politiske målsætninger i stedet, risikerer at medføre et uhensigtsmæssigt niveau. Vindudbygning bør ikke være et mål i sig selv. Samfundsøkonomisk optimal udbygning samtidig med mængdemæssige politiske mål for kapacitetsudbygningen er grundlæggende modsætninger. Derfor bør der ikke opstilles politiske mål for udbygningen.
Samtidig bør udbygningen baseres på robuste rammebetingelser, som ikke påfører staten – og dermed skatteyderne – betydelige økonomiske risici, men sikrer en markedsdreven udvikling. Der er ikke klimapolitiske begrundelser for at støtte vindudbygning ud over det betydelige incitament fra prissætning af CO2 gennem kvotesystemet og afgifter.
En stabil elforsyning kræver komplementer til vedvarende energi. Derfor anbefales det, at anvendelsen af biogas og fossile brændstoffer bliver markedsbestemt og styret af CO2-prisen.
Baseret på økonomisk teori og erfaringer fra Nordsøindvindingen af kulbrinter skitserer dette notat en række principper for udbygning af havvind.
Udbygningen af havvind kan optimeres, så den ikke blot understøtter den grønne omstilling, men også bliver en økonomisk gevinst for samfundet.
”Totalt flop”. Sådan blev det store udbud af ny havvind i Nordsøen for nylig udråbt af politikere, presse og lobbyister.
Politikerne skal ifølge klimaloven senest i 2025 vedtage et nyt dansk klimamål for 2035. Derfor udgav Klimarådet for nylig en rapport, der undersøger forskellige klimamål.