CEPOS logo

Stigende global udledning af CO2 – faldende tendens i Danmark

Udgivet d.

21. december 2020 - 16:26

ABCepos

Klima

Den globale udvikling i udledningen af drivhusgasser har siden 1970 været jævnt stigende, jf. figuren, trods 30 år med internationale klimaaftaler. Mere specifikt var den globale udledning af drivhusgasser på ca. 24 mia. ton CO2-ækvivalenter i 1970, mens det tilsvarende tal i 2015 var på ca. 49 mia. ton CO2-ækvivalenter.  Den globale drivhusgasudledning er dermed blevet fordoblet på 45 år. 

Omvendt har den danske drivhusgasudledning været nogenlunde konstant frem til midt-90’erne, hvorefter der har været en gradvis reduktion. Konkret har Danmark reduceret sin udledning af drivhusgasser fra 80,8 mio. ton CO2-ækvivalenter i 1970 til 49,2 mio. ton CO2-ækvivalenter i 2017, svarende til en reduktion på 39,1 pct. Den aftagende tendens skal primært tilskrives et mere effektivt energiforbrug samt øget brug af vedvarende energikilder. Også andre velstående lande har nået et indkomstniveau, hvor drivhusgasudledningerne er ophørt med at stige. 

Relateret artikel

Klimatilpasning må ikke blive en glidebane til højere skatter

15. maj 2025

Danmark står formentlig over for en milliardregning som følge af skader fra stigende havvand, skybrud og grundvand – samt forsøget på at afbøde dem. Men hvis staten ukritisk åbner pengekassen, ender regningen hos skatteyderne, skriver Mette Dalsgaard.

Relateret artikel

Statsstøtte for milliarder giver ikke mening

14. maj 2025

Det var med stor fanfare, regeringen annoncerede sin accelerationsfond på 50 mia. kr. ekstra til Forsvaret. Derimod er regeringen gået stille med dørene om, at den ifølge lækkede forhandlingsdokumenter planlægger at bruge omtrent det samme – op til 49 mia

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed