SVM-regeringens første år: Højeste hastighed i lovbehandlingen i nyere tid

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Pressemeddelelse

Statsminister Mette Frederiksen sagde d. 2. juni 2021 fra Folketingets talerstol, at ’lovmøllen kører for meget og for hurtigt. Der er ikke ordentlig tid til refleksion og til overvejelse’.

Alligevel viser ny CEPOS-beregning, at hastigheden i lovgivningen er fortsat i højt tempo efter SVM-regeringens første år ved magten.

SVM-regeringen har således i dens første leveår i gennemsnit brugt 52,8 dage på at behandle et lovforslag. Da regeringen tiltrådte i december 2022, hastebehandlede den en række lovforslag.  Og medregner man disse hastebehandlinger, er lovbehandlingstiden nede på 50 dage i gennemsnit.

“Sammenligner man med tidligere år og andre perioder, er lovbehandlingen gået hurtigere under S- og SVM-regeringen end nogensinde før,” siger Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS.

Til sammenligning brugte de seks forhenværende regeringer før Mette Frederiksen nemlig mellem 76,6 og 63,6 dage i gennemsnit på at behandle et lovforslag, viser en tidligere analyse fra CEPOS.

“Effektivitet bliver ofte betragtet som en god ting, men det er det altså ikke nødvendigvis i denne sammenhæng. Det er en central del af demokratiet, at alle parter kan komme til orde og ikke bliver tromlet over. Med det nuværende tempo risikerer man dårligere lovgivning,” siger Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS.

Se beregningerne her.

Bemærk at nærværende analyse indeholder opdaterede beregninger som supplement til CEPOS-analysen Folketinget haster lovgivning igennem fra april 2023.

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 686,7 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Jonas Herby

  Specialkonsulent

  +45 27 28 27 48

  herby@cepos.dk

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 686,7 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Jonas Herby

  Specialkonsulent

  +45 27 28 27 48

  herby@cepos.dk