Hent Analysen
CEPOS-analyse viser, at et flertal af befolkningen er positivt indstillet overfor en række reformer.
Udgivet d.
3. september 2015 - 00:23
Analyse
Frihed
Konkurrence
Medier
Produktivitet
Udbud & privatisering
Vækst
De fleste vælgere siger ja til f. eks. større valgfrihed og konkurrence i den offentlige sektor, et frit sygehusvalg således at pengene følger patienten, til afskaffelse af lukkelov og mediestøtte og til privatisering af TV2 og SAS samt nedsættelse af registreringsafgiften.
”Notatet afdækker på baggrund af en meget stor stikprøve, hvor opbakningen blandt vælgerne til reformer er størst og hvilke reformer, de er positive/negative overfor. Analysen viser også, at Dansk Folkepartis vælgere ikke er særligt reformkritiske. De er faktisk marginalt mere positive overfor reformer end de radikale vælgere. Det bryder altså med en udbredt opfattelse af, at de radikale vælgere er mest reformivrige, mens DF-vælgerne er traditionalister med særlig reformaversion”, udtaler analysechef Otto Brøns-Petersen.
Analysen tyder overordnet på, at der er størst tilslutning til:
”Danmark har haft lav økonomisk vækst og meget begrænset stigning i produktiviteten siden årtusindeskiftet. Samtidig er befolkningstallet i den erhvervsaktive alder toppet i løbet af perioden og er nu svagt faldende. Der er risiko for langvarig svag økonomisk vækst. Det understreger behovet for fortsatte økonomiske reformer. Det kræver, at der er politisk vilje og i sidste ende opbakning blandt vælgerne til reforminitiativer”, udtaler analysechef Otto Brøns-Petersen.
CEPOS-analyse viser, at et flertal af befolkningen er positivt indstillet overfor en række reformer.
ABCepos: Danmark har et fleksibelt arbejdsmarked med høj jobomsætning.
Der er en meget klar korrelation mellem offentlig gældskvote og graden af korruption i EU-landene.