Sygefravær blandt folkeskolelærere i 2023

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Pressemeddelelse

Der er store geografiske forskelle, når det handler om, hvor tit børn i folkeskolen møder en vikar istedet for deres faste lærer. Det viser en ny analyse fra CEPOS.

I den lave ende ligger blandt andet kommunerne Dragør og Lemvig med 8-9 sygedage i 2023, mens Sorø og Frederikssund ligger højst med 17-18 sygedage, og dermed dobbelt så mange.

På landsplan havde folkeskolelærerne et gennemsnitligt sygefravær på 13,2 dage i 2023 mod 10,5 dage ti år tidligere.

Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS, kalder det tankevækkende, at der er så store forskelle kommunerne imellem.

”Det interessante er, hvordan det kan være, at nogle kommuner i den grad er i stand til at holde et lavt sygefravær, mens andre ikke er. Vi skal tage ved lære af de kommuners måder at lede og drive skoler på,” siger Karsen Bo Larsen og fortsætter:

”Det lyder nemt at sige, at kommunerne bare kan gøre noget ved det. Men det er svært, og det kræver et langt, sejt træk, en stor indsats og et vedholdende fokus, hvis man skal problemet til livs,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Lærernes sygefravær er en indikator for kvaliteten af, hvad der foregår i skolen, mener Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Sygefraværet er nemlig et udtryk for, hvor tit eleverne kommer til at møde en anden lærer end deres faste lærer. Det er vigtigt, at der ikke er for mange lærerskift og for meget vikar, mener han.  

”Sygefravær er også tit en indikator for, hvor god ledelsen er, og hvordan organisationen fungerer. Det ser vi i næsten alle de analyser, vi laver. Motiverede medarbejdere har typisk et lavere sygefravær. Kommunerne kan bruge deres sygefravær til at se på, om der er noget galt i deres skolevæsen, som de skal have kigget nærmere på,” siger Karsten Bo Larsen.

Resumé

Det gennemsnitlige sygefravær for folkeskolelærere m.fl. i kommunerne var i 2023 på 13,2 dage pr. fuldtidsbeskæftiget. I årene 2017-2021 var sygefraværet på 10,8 dage, mens det steg til 14,7 i 2022. Der er således tale om en betydelig stigning i sygefraværet i 2022 og 2023 sammenlignet med tidligere år.

  • Der er store forskelle mellem kommunerne. Kommunerne med det laveste sygefravær havde et fravær mellem 9 og 10 dage pr. fuldtidsmedarbejder, mens kommunerne med det højeste sygefravær havde et fravær mellem 16 og 18 dage pr. fuldtidsbeskæftiget.
  • De fem kommuner med det laveste sygefravær var Dragør, Lemvig, Brønderslev, Mariagerfjord og Ringkøbing-Skjern. De fem kommuner med det højeste sygefravær var Sorø, Frederikssund, Glostrup, Middelfart og Gribskov.
  • Privatansatte lærere og pædagoger havde i 2022 (det seneste år hvor der er officiel statistik) et sygefravær på 11,0 dage sygedage. De kommunalt ansatte folkeskolelærere havde i 2022 et sygefravær på ca. 3,7 sygedage mere end de privatansatte.
  • Samlet er der et besparelsespotentiale på 965 fuldtidsbeskæftigede (svarende til 552 mio. kr.), hvis alle kommunerne kom på niveau med kommunen (eksklusive ø-kommuner) med det laveste sygefravær. Tilsvarende er besparelsespotentialet 499 fuldtidsbeskæftigede (svarende til 285,4 mio. kr.), hvis alle kommunerne reducerede sygefraværet til det gennemsnitlige niveau for privatansatte indenfor undervisning og pædagogisk arbejde.

Fodnoter

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 358,7 KB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Karsten Bo Larsen

    Forskningschef

    +45 41 22 04 76

    karsten@cepos.dk

    Jens Lund Andersen

    Chefkonsulent

    +45 31 76 86 44

    jens@cepos.dk

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 358,7 KB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Karsten Bo Larsen

    Forskningschef

    +45 41 22 04 76

    karsten@cepos.dk

    Jens Lund Andersen

    Chefkonsulent

    +45 31 76 86 44

    jens@cepos.dk