Danskerne har lav samlet arbejdsindsats blandt OECD-lande trods høj beskæftigelsesgrad

Type: ABCepos
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Relativt mange danskere mellem 15 og 74 år er i beskæftigelse sammenlignet med andre OECD-lande. 68,4 pct. af 15-74-årige danskere er i beskæftigelse, jf. figuren. Det placerer Danmark på en 9. plads ud af 36 OECD-lande, jf. tabellen. 

Men samtidig har danskerne en lav arbejdstid pr. beskæftiget. De beskæftigede danskere arbejder i gennemsnit 1.372 timer om året, hvilket er den næstlaveste arbejdstid pr. beskæftiget blandt 36 OECD-lande. 

Når man sammenvejer beskæftigelsesgraden og antal timer pr. beskæftiget får man et udtryk for den samlede arbejdsindsats. Danskernes samlede arbejdsindsats pr. 15-74-årige svarer til en 31. plads blandt 36 OECD-lande, dvs. 6. lavest. Arbejdsindsatsen i Danmark er lavere end i fx Sverige, Finland og Holland. 

Når myten, om at danskerne arbejder meget, er opstået, skyldes det formentligt, at man ser på beskæftigelsesgraden. Men når man ser på den samlede arbejdsindsats, hvor man også indregner, hvor mange timer der arbejdes pr. beskæftiget, så er den samlede arbejdsindsats altså relativt lav. 

Fodnoter

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Jørgen Sloth

  Cheføkonom

  +45 61 66 27 98

  jorgen@cepos.dk

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Jørgen Sloth

  Cheføkonom

  +45 61 66 27 98

  jorgen@cepos.dk