Danskerne har lav samlet arbejdsindsats blandt OECD-lande trods høj beskæftigelsesgrad

Type: ABCepos
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Relativt mange danskere mellem 15 og 64 år er i beskæftigelse sammenlignet med de øvrige OECD-lande. 74,4 pct. af danskerne i den erhvervsaktive alder er i beskæftigelse, jf. figuren, hvilket placerer Danmark på en 10. plads ud af 37 OECD-lande, jf. tabellen.

Men samtidig har danskerne en lav arbejdstid pr. beskæftiget. De beskæftigede danskere arbejder i gennemsnit 1.346 timer om året, hvilket er den næstlaveste arbejdstid pr. beskæftiget blandt 37 OECD-lande.

Når man sammenvejer beskæftigelsesgraden og antal timer pr. beskæftiget får man et udtryk for den samlede arbejdsindsats. Danskernes samlede arbejdsindsats pr. 15-64 årig svarer til en 31. plads blandt 37 OECD-lande, dvs. 7. lavest. Arbejdsindsatsen i Danmark er lavere end i fx Sverige, Finland og Holland.

Når myten om at danskerne arbejder meget er opstået, skyldes det formentligt, at man ser på beskæftigelsesgraden. Men når man ser på den samlede arbejdsindsats, hvor man også indregner hvor mange timer der arbejdes pr. beskæftiget, så er den samlede arbejdsindsats altså relativt lav.

Fodnoter

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Cheføkonom og vicedirektør

  +45 21 23 79 52

  mads@cepos.dk

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Cheføkonom og vicedirektør

  +45 21 23 79 52

  mads@cepos.dk