Danmark er blandt de 20 mest økonomiske frie lande i verden

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

CEPOS-analyse viser at Danmark har høj grad af Økonomisk Frihed – væsentlig forklaring på DKs høje velstand og gode placeringer på diverse indeks for erhvervsvenlighed

af cheføkonom Mads Lundby Hansen og specialkonsulent Martin Kyed

På det seneste Economic Freedom of the World Index (EFW) indtager Danmark 19. pladsen ud af 152 lande. De tre mest økonomisk frie lande i verden er Hong Kong, Singapore og New Zealand. Lande som UK og USA (delt 12. plads) ligger ikke langt fra Danmark. Rangering af store lande er Japan (23), Tyskland (28), Sydkorea (33), Frankrig (58), Italien (79), Mexico (91), Rusland (98), Brasilien (103), Indien (110) og Kina (115). Indekset blev i 80’erne udviklet af den anerkendte canadiske tænketank Fraser Institute i samarbejde med bl.a. de tre økonomiske nobelprismodtagere Milton Friedman, Douglas North og Gary Becker. Indekset måler grundlæggende, hvor frit borgere og virksomheder kan agere økonomisk. EFW måles ud fra 1. størrelsen af den offentlige sektor, 2. velfungerende retssystem og håndhævelse af ejendomsret, 3. sundt pengevæsen, 4. graden af frihandel samt 5. omfanget af regulering.

”Mange tror, at den Økonomiske Frihed er lav i Danmark på grund af det høje skattetryk og høje offentlige udgifter. Men rent faktisk er vi blandt de 15 pct. mest økonomisk frie lande i verden. Den høje grad af økonomisk frihed er en væsentlig forklaring på, at vi kommer højt op på diverse indeks over erhvervsvenlighed. Og det er også med til at forklare, hvorfor vi er et velstående land. Ud af 152 lande ligger Danmark på en 19. plads. Det er ikke langt fra USA og Storbritannien, der ligger på en delt 12. plads. Forskellen er meget lille til USA, og vi skal bare tilbage til 2010, så havde Danmark en Økonomisk Frihed, der var højere end i USA. Det kommer bag på mange”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

”Når Danmark har så høj en økonomisk frihed, skyldes det bl.a., at vi f.eks. har en god håndhævelse af den private ejendomsret, åbenhed over for frihandel og et fleksibelt arbejdsmarked, hvor der bl.a. ikke er en statslig fastsat mindsteløn. Danmark får bl.a. topkarakter inden for ansættelsesregulering og minimumsløn, og når der kigges på retssystemets integritet. Når Danmark ikke ligger endnu højere på listen, skyldes det primært, at den store offentlige sektor og det høje skatteniveau trækker ned for Danmark. Danmark ligger således pænt på 4 ud af de 5 underindeks. Men på indekset for skatteniveau og den offentlige sektors størrelse ligger Danmark som nr. 142 af 152 lande. Det offentlige forbrug er blandt de højeste i verden, omfanget af overførselsindkomster til f.eks. dagpenge og kontanthjælp er højt, og topmarginalskatten på indkomst er høj. Den flotte placering på 4 ud af 5 indeks er en vigtig forklaring på, at vi er et velstående land, på trods af at vi har et højt skatte- og udgiftstryk. Der er muligheder for forbedringer inden for alle de fem områder, som indgår i indekset. Men det største potentiale vedrører størrelsen på den offentlige sektor og skatteniveau. Mange af produktivitetskommissionens forslag om deregulering og lavere marginalskat ville øge den økonomiske frihed”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS

”Det er veldokumenteret, at der er en positiv sammenhæng mellem økonomisk frihed og velstand. Lande med høj økonomisk frihed tenderer også til at have et højt velstandsniveau. Tager man mange af Produktivitetskommissionens anbefalinger om lavere marginalskat og deregulering af erhvervslivet, vil de klart øge den økonomiske frihed i Danmark. Og Produktivitetskommissionen dokumenterede, at dens policy-anbefalinger vil øge velstanden”,  siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 367,0 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Tidligere cheføkonom og vicedirektør

  Martin Kyed

  Specialkonsulent, 2011 - 2014

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 367,0 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Tidligere cheføkonom og vicedirektør

  Martin Kyed

  Specialkonsulent, 2011 - 2014