Eurostat og OECD: Danmark har verdens højeste skattetryk

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Tags

Indholdsfortegnelse

Tags

Fra tid til anden bliver der sat spørgsmålstegn ved, om danskerne har verdens højeste skattetryk. Et notat fra CEPOS baseret på de seneste tal fra Eurostat viser, at Danmark har det højeste skattetryk i EU. 

”Ifølge Eurostats nyeste opgørelse er Danmark Europamestre i høj skat, da vi har det højeste samlede skattetryk i pct. af BNP. Skatten på kapital og forbrug er også den højeste i EU, mens skatten på arbejde ligger 12. højest ud af de 27 EU-lande.”,  siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS. 

”Med et skattetryk på 48,1 pct. af BNP har Danmark det højeste skattetryk i EU. Sverige ligger på andenpladsen med et væsentligt lavere skattetryk svarende til 46,9 pct. af BNP. Havde Danmark et skattetryk som i Sverige, skulle danskerne betale 20 mia.kr. mindre i skat. Det svarer til ca. 6.000 kr. mindre i skat pr. familie. EU27-gennemsnittet for skattetrykket udgør ca. 38 pct, hvilket er betydeligt under det danske niveau. Danmark kan med fordel sænke sit skattetryk. Det er et problem at have EU’s højeste skattetryk i en globaliseret verden. Det skader konkurrenceevnen, ligesom det høje skattetryk betyder, at investeringer søger uden om Danmark”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS. 

”Det fremgår også, at vi ligger højest i EU, når man ser på skatten på kapital og på forbrug. Den høje skat på kapital betyder færre investeringer, mens skatten på forbrug indebærer øget grænsehandel og tab af konkurrenceevne for virksomhederne. Skatten på arbejde ligger ikke højest, men over EU-gennemsnittet. Man skal ikke lade sig forblænde af, at vi ikke har højest skat på arbejde. For lønmodtagerne kommer til at betale skat af deres arbejdsindsats, når de skal bruge penge i forretningerne, hvor de betaler EU's højeste afgifter”,  siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

Ifølge tal fra OECD (der inkluderer alle rige lande, herunder USA, Japan, Australien mv.) har vi verdens højeste skattetryk.

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 339,4 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Tidligere cheføkonom og vicedirektør

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 339,4 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Tidligere cheføkonom og vicedirektør