Lille udvidelse af akties­pa­re­konto er en lappeløs­ning, der intet løser

Type: Debat
Table of contents×

Regeringen har præsenteret en relativt stram finanslov. Det er positivt i lyset af den høje inflation. Men der er tale om en driftsfinanslov, der ikke gør Danmark rigere eller løser strukturelle problemer. Et eksempel er aktieområdet, hvor regeringen nu udvider aktiesparekontoen minimalt.

Jeg betragter det som en lappeløsning – på problemet med en alt for kompliceret beskatning af aktier og obligationer. Samtidig er skattesatserne høje i en international sammenligning.

F.eks. har vi med 42 pct. den tredjehøjeste aktieskat i OECD. I Sverige udgør den f.eks. 30 pct. Det koster på kapitaltilførslen til små og mellemstore virksomheder. Og det kan indebære, at nogle vækstvirksomheder udflager, når de skal børsnoteres.

Fordi det er nemmere at få tilført aktiekapital i udlandet, hvor aktiekapital beskattes lempeligere. Det problem løses ikke ved at udvide aktiesparekontoen, så man i alt kan indsætte 135.000 kr. på ordningen mod 107.000 kr. i dag.

Aktiesparekontoen er med til at gøre kapitalbeskatningen endnu mere kompliceret med en skattesats på 17 pct. Aktiesparekontoen har karakter af symbolpolitik og småtteri. Desuden medvirker den til, at politikerne fjerner fokus fra den høje danske aktiebeskatning, og det kan betyde forsinkelse af en egentlig reform af aktiebeskatningen.

I stedet for udvidelsen af aktiesparekontoen burde der indføres en helt simpel og flad aktie- og renteskat på 25 pct., hvor også rentefradraget reduceres fra 33 til 25 pct. Og hvor lappeløsningen, aktiesparekontoen, fjernes. Det vil være godt for velstanden og beskæftigelsen.

Ifølge Finansministeriet er lavere aktieskat blandt de skattetiltag, der øger beskæftigelse og velstand mest. Den lavere aktieskat vil i den grad også gavne investeringer i små og mellemstore virksomheder og medvirke til, at vækstvirksomheder bliver i Danmark.

SVM-regeringen har slået sig op på at håndtere store og svære beslutninger. Det sker ikke med udvidelsen af aktiesparekontoen – tværtimod fortsætter man tendensen med lappeløsninger.

Bragt i Berlingske den 26. april 2023

Fodnoter

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Tidligere cheføkonom og vicedirektør

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Tidligere cheføkonom og vicedirektør