CEPOS gå-hjem-møde: "The Financial Crisis"

31 jan 2011, 09:00 - 31 jan 2011, 09:00

CEPOS gå-hjem-møde: "The Financial Crisis" ved Rainer Hank, Head of Economic Section, Frankfurter Allgemeine Zeitung.

I efteråret 2008 udviklede en amerikansk finanskrise sig til en global finanskrise og derefter hurtigt til en global økonomisk krise. Hvad var gået galt? Gennem knap to årtier havde verden oplevet en hastig økonomisk udvikling. Indtjening, aktier og ejendomspriser steg, og markedsdeltagerne bekræftede hinanden i deres tillid til den positive udvikling. I den finansielle industri steg aktiviteten og indtjeningen voldsomt. Her baserede man sin tillid på nye matematiske modeller, som skulle umuliggøre - ja netop - kriser. Men pludselig forsvandt tilliden på finansmarkederne; bankerne ophørte fra den ene dag til den anden med at låne hinanden penge, kredit blev knap – chokket og usikkerheden var stor. Så begyndte virksomheder og husholdninger at holde igen, samfundsøkonomierne skrumpede, og flere stater gled ud i recession.


Rainer Hank redegør for krisens årsager og forløb. Han mener ikke, at kriser kan undgås i en innovativ økonomi, og at hvis vi vil have den velstand, kapitalismen skaber, må vi også acceptere konjunkturerne. Så hvordan undgår vi den næste krise? Det kan vi slet ikke, men vi kan forberede os på den, og vi kan rette de fejl, der har vist sig, således at den næste krise ikke bliver en gentagelse.

Rainer Hanks bog “Den amerikanske virus. Hvordan undgår vi næste crash?” udkom i november 2010 på dansk (Forlaget Ellekær) og kan købes i forbindelse med arrangementet.


OBS: Foredrag og debat foregår på engelsk

 

Rainer Hank, dr.phil., er født i Stuttgart i 1953. Han har studeret litteraturvidenskab, filosofi og katolsk teologi ved universiteterne i Tübingen og Fribourg (Schweiz). I 1988 indtrådte han i erhvervsredaktionen på Frankfurter Allgemeine Zeitung, en af Tysklands mest prestigefyldte aviser, og har siden 2001 været erhvervsredaktør på Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Fra 2003 er han tillige kommentator på månedstidsskriftet Merkur – Deutsche Zeitschrift für europäisches Denken. Hank modtog i 2009 Ludwig-Erhard-prisen for erhvervsjournalistik.

Tilmeld dig eventet

Annuller

Del dette arrangement