Brætspillet Bezzerwizzer snubler i ulighedsdebatten

Hvis man i spillet skulle stille et faktuelt spørgsmål, skulle man spørge: Hvor stor en andel af verdens formue tror du, at de otte rigeste ejer? 0,2 pct., 2 pct., 20 pct. eller 50 pct.? Her ville det rigtige svar være 0,2 pct.

En af de mest vellykkede spinmanøvrer de senere år har været foretaget af organisationen Oxfam/Ibis, der årligt udkommer med en opgørelse af formue-uligheden i verden. Opgørelsen i 2017 viste, at de otte rigeste personer i verden (målt på formue) har mere formue end den halvdel af befolkningen, der har mindst formue tilsammen. Den får årligt enormt medie-gennemslag og overskriften i medierne var i januar 2017 bl.a.: »Otte mænd ejer lige så meget som det halve af Jorden«.

Oxfam/Ibis’ opgørelse giver læseren det indtryk, at de otte rigeste mænd ejer en stor del af Jordens formue. Det er bare ikke tilfældet. De otte rigeste ejer kun 0,2 pct. af den samlede formue i verden. Hvis Oxfam kommunikerede formueuligheden, som den er, ville de ikke få særlig meget medieomtale. Ingen synes nemlig, det er kontroversielt, at de otte rigeste ejer 0,2 pct. af verdens formue.

I stedet giver de det indtryk, at de otte rigeste ejer halvdelen af verdens formue. Det kan piske stemningen op i hele verden. Men det sker på et forkert grundlag. For har du blot én kr. i formue, har du mere formue end de 30-40 pct. med lavest formue tilsammen i verden.

Det skyldes, at mange personer har negativ formue, dvs. gæld, eller ingen formue. Derfor er det et meningsløst og vildledende udsagn, at otte personer ejer lige så meget som 50 pct. af verdens befolkning. Det ville være mere oplysende at fortælle, at de otte rigeste ejer 0,2 pct. af den globale formue.

»Det er trist, at Besserwisser er kommet til at medvirke til den slags vildledning af bl.a. skolebørn.«

Det bedste eksempel på, at Oxfams vildledning virker er, at brætspillet Bezzerwizzer i en specialudgave om Verdensmålene er faldet for Oxfams trick. Bezzerwizzers specialudgave om Verdensmålene er bl.a. sendt til samtlige danske folkeskoler. De skriver således i et spørgsmål, at de otte rigeste ejer halvdelen af verdens formue. Og man kan – desværre – godt forstå det: For Bezzerwizzer skriver blot det, alle får indtrykket af, når man læser Oxfams rapport: Nemlig at de otte rigeste ejer halvdelen af verdens formue.

Det er trist, at Besserwisser er kommet til at medvirke til den slags vildledning af bl.a. skolebørn. Jeg opfordrede i Berlingske i søndags Bezzerwizzer og »Verdens bedste nyheder« til at trække kortene tilbage. Ingen sag er tjent med at bruge vildledende tal. Det skaber nemlig et fuldstændig forkert billede af verdens tilstand. Og sådan noget kan give næring til populisme.

Bezzerwizzer har nu på sin hjemmeside skrevet, at fejlen bliver rettet i næste udgave af spillet. Jeg vil opfordre Bezzerwizzer til at skrive til alle folkeskoler og bede lærerne om at fjerne det pågældende spørgsmål, så folkeskoleeleverne ikke misinformeres.

Bezzerwizzer vil i stedet skrive »at de otte rigeste mennesker i verden ejer ligeså meget, som den fattigste halvdel af Jordens befolkning gør«. Min opfordring er, at Bezzerwizzer dropper denne idé, da de ellers kommer til at vildlede skoleeleverne på præcis samme måde, som de selv blev vildledt af Oxfam/Ibis. Når Bezzerwizzer ikke selv kan gennemskue Oxfam/Ibis’ spin, kan de ikke forvente, at danske skoleelever kan.

Hvis man skulle stille et faktuelt spørgsmål skulle man spørge: Hvor stor en andel af verdens formue tror du, at de otte rigeste ejer? 0,2 pct., 2 pct., 20 pct. eller 50 pct.? Her ville det rigtige svar være 0,2 pct.

Del Siden