Tip til Alternativet: Den tredje vej ud af hyklerens dilemma

Kommentar bragt i Berlingske 13/11/2019

Klimaet tager ikke mere skade af Elbæks 13. flyvetur, end det gjorde af hans første. Et ton CO2 er det samme, uanset hvor det kommer fra.

I disse dage fyger beskyldningerne om hykleri mod Alternativet. Senest i forbindelse med folketingsmedlemmernes mange flyrejser til fjerne egne af verden. Og til Folkemødet på Bornholm, fordi de ikke gider tage toget, som René Gade udtrykte det i Radio24syv.

Politikernes adfærd står i skærende kontrast til deres politiske udmeldinger om, at vi alle skal flyve mindre. Bl.a. ved at indføre en progressiv skat på flyveture, som for mellemlange flyveture skulle starte på 250 kr. og efterfølgende fordobles for hver flyrejse. En afgiftsstruktur, der i øvrigt havde betydet, at Elbæk skulle betale i omegnen af en mio. kr. for den sidste af sine i gennemsnit 13 årlige flyveture (ja, eksponentiel vækst kan virke overraskende kraftigt).

Kontrasten har rejst et folkekrav blandt især politiske modstandere om, at politikerne fra Alternativet må vælge én af to veje: Enten dropper de idealismen, ændrer deres politiske udmeldinger og fortsætter med at opføre sig, som de gør - nu blot uden kontrasten til deres politik. Eller også omlægger de deres liv radikalt, så de lever fuldt ud, som de prædiker - walk the talk!

»Den bevidste hykler er politikeren fra Alternativet, der ønsker, at afgifter skal regulere folks adfærd, fordi han har indset, at en appel til folks gode intentioner ikke virker.«

Den sidste løsning er næppe realistisk. Selv den grønneste klimaaktivist har, som Alternativet har demonstreret, svært ved at takke nej til de materielle glæder, et kapitalistisk system tilbyder dem.

Men hvad så? Skal vi droppe alle politiske drømme, når nu vi ikke magter at gøre, som vi prædiker? Nej! For der er faktisk en tredje vej ud af hyklerens dilemma. Og det er at være bevidst hykler.
Den bevidste hykler er politikeren fra Alternativet, der ønsker, at afgifter skal regulere folks adfærd, fordi han har indset, at en appel til folks gode intentioner ikke virker. Elbæk kan flyve med god samvittighed og samtidig arbejde på, at staten indfører afgifter på CO2, for han er jo netop eksemplet på, at gode intentioner ikke er nok.

I mine øjne har man - uanset om man som liberal modtager landbrugsstøtte eller som Alternativist tager flyet - ret til at maksimere sin egen velfærd samtidig med, at man påpeger ting i samfundet, man vil have ændret. Det er den bevidste hykler.
Til gengæld bør vi alle hjælpe Alternativet med at nå deres klimapolitiske målsætninger på en intelligent måde.

Klimaet tager ikke mere skade af Elbæks 13. flyvetur, end det gjorde af hans første. Et ton CO2 er det samme, uanset hvor det kommer fra. Og derfor skal afgiften for at udlede CO2 naturligvis være den samme for begge flyveture og den samme på tværs af sektorer, uanset om det drejer sig om flyrejser eller røde bøffer.

Del Siden