Hvilke universitetsuddannelser giver høj og lav løngevinst?

Type: ABCepos
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Der er stor forskel på den gennemsnitlige løngevinst ved at tage forskellige lange videregående uddannelser (LVU) i forhold til kun at tage en gymnasial uddannelse.

Helt i top ligger forsikringsvidenskab (aktuar) med en forventet årlig løngevinst på godt 475.000 kr. før skat sammenlignet med end en person, der kun har taget en gymnasial uddannelse. Derefter kommer lægeuddannelsen med en forventet årlig løngevinst på omkring 335.000 kr. På de følgende placeringer kommer revisorer, matematikere og økonomer, jf. figuren.

Blandt de universitetsuddannelser, der giver den laveste løngevinst, er skulptur og billedkunst, hvor der i gennemsnit er en negativ løngevinst på hhv. 105.000 kr. og 73.000 kr. sammenlignet med kun at tage en gymnasieuddannelse.

I beregningen af løngevinsterne er der søgt at tage højde for forskellige baggrundskarakteristika, som påvirker de faktiske lønninger. Dermed kan forskellen i den gennemsnitlige årsindkomst tolkes som effekten af uddannelsesvalget, og ikke andre årsager, som fx flid eller evner.

Se hele listen over løngevinsten for 611 videregående uddannelser her: Løngevinst ved 611 forskellige videregående uddannelser”, CEPOS-notat, juni 2016

Fodnoter

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Jørgen Sloth

  Seniorøkonom

  +45 61 66 27 98

  jorgen@cepos.dk

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Jørgen Sloth

  Seniorøkonom

  +45 61 66 27 98

  jorgen@cepos.dk