Økonomisk frihed fører til vækst og velstand

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

I et nyt notat har CEPOS undersøgt, hvad den videnskabelige litteratur siger om sammenhængen mellem økonomisk frihed og velstand.

Der er generelt konsensus i de økonomiske studier om, at højere økonomisk frihed medfører højere vækst og velstand. Det tyder derfor på, at man kan øge velstanden ved for det første at skabe en høj retssikkerhed og en stærk beskyttelse af ejendomsretten, for det andet at skabe et sundt finansielt system med bl.a. lav inflation, for det tredje at fjerne barrierer for frihandel, for det fjerde at reducere regulering og for det femte at begrænse det offentlige forbrug, reducere niveauet af overførselsindkomster og mindske skatterne.

”Den ret entydige konklusion i den videnskabelige litteratur er, at højere økonomisk frihed fører til højere velstand. Og det er der vidtrækkende perspektiver i. Hvis vi i Danmark systematisk gennemfører politikker, der øger den økonomiske frihed, vil det øge den langsigtede vækst og velstand”, siger specialkonsulent Martin Kyed, CEPOS.
 
”Politikere fra både højre og venstre side af Folketinget må kunne enes om at øge velstanden. Ved gennemføre politikker, der øger den økonomiske frihed i Danmark, kan Folketinget afhjælpe Danmarks langsigtede vækstudfordringer. Alternativet er, at vi sakker agterud i forhold til vores skandinaviske naboer”, siger Martin Kyed.

På videoen ovenfor kan du se specialkonsulent Martin Kyed fortælle om, hvorfor det er vigtigt at have et højt niveau af økonomisk frihed.

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 314,3 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Martin Kyed

  Specialkonsulent, 2011 - 2014

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 314,3 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Martin Kyed

  Specialkonsulent, 2011 - 2014