Arbejdspapir 14: Hvorfor udliciterer kommunerne ikke flere opgaver?

Type: Arbejdspapir
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

I 2006 indgik Regeringen en aftale med Kommunernes Landsforening (KL) om, at kommunerne skulle øge udliciteringen af velfærdsopgaver. CEPOS har efter fire år gjort status. Og den nye analyse viser, at kommunerne faktisk er blevet bedre til at udlicitere opgaverne, men at der er stor forskel på, hvor meget de udliciterer. CEPOS afdækker årsagerne til forskellene og konsekvenserne heraf.

Analysen viser, at de kommuner, der i høj grad gør brug af udlicitering, også er de kommuner, som er orienteret i retning af at levere et højt serviceniveau. Kendetegnet for disse kommuner er, at de som hovedregel har en lavere skat. 

”Billedet ser dog anderledes ud, hvis vi ser på de kommuner, der udliciterer mindst. Her er det karakteristisk, at skatten er høj, og at en stor del af borgerne og dermed vælgerne er beskæftiget i den offentlige sektor. Disse vælgere udgør en stor velfærdskoalition, som ser ud til at have en særlig aversion imod, at opgaverne ender på private hænder”, siger forskningschef i CEPOS Henrik Christoffersen.  
Det er desuden karakteristisk for de kommuner, der ikke har haft tradition for at sende opgaverne i udbud, at de særligt hyppigt selv vinder deres udbud, når de presses hertil.

”Det er et resultat, der understreger behovet for at få klarhed i kommunernes udbudspraksis og gennemsigtighed omkring produktionsomkostningerne af opgaverne, så vi kan sikre en fair konkurrence. Kun på den måde vil borgerne fremadrettet kunne få den bedste service i deres kommune for pengene,” siger forskningschef Henrik Christoffersen. 
I dag er reglerne om kommunernes beregning af tilbudspriserne ikke så klare, at de sikrer tilstrækkelig gennemsigtighed og ligestilling mellem private og offentlige aktører i konkurrencen. 

Fodnoter

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 566,4 KB
    Hent Filstørrelse: 54,1 KB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Henrik Christoffersen

    Tidligere forskningschef

    +45 41 22 04 76

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 566,4 KB
    Hent Filstørrelse: 54,1 KB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Henrik Christoffersen

    Tidligere forskningschef

    +45 41 22 04 76