Mette Frederiksens idé om arveskat er skadelig for Danmark

Type: Debat
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Mette Frederiksen lagde i valgkampen ud med et forslag om at øge arveskatten fra 15 til 30 pct. for formuer over tre mio. kr. Og landets nye statsminister har åbenbart inspireret venstrefløjen. Således har SFU’s forkvinde Sofie Lippert i Berlingske trumfet statsministeren og foreslået, at al arv over 30 mio. kr. bliver beskattet med 100 pct.

Overordnet synes jeg, at forslagene afspejler manglende forståelse for incitamenter og økonomiske sammenhænge på den danske venstrefløj. Desuden afspejler det manglende respekt for andre menneskers penge (tjent, opsparet og i øvrigt allerede beskattet gennem et helt liv).

Man skal huske på, at arveskatten er en »trippelskat« for personer, der lægger vægt på at give deres opsparing videre til deres børn, når de afgår ved døden. Først går man på arbejde og tjener penge (der bliver indkomstbeskattet). Den del, der ikke forbruges, spares op. Og her betaler de sparsommelige borgere nogle af verdens højeste opsparingsskatter. De kan udgøre op til 42 pct. i skat på renter og aktier (skatter som Mette Frederiksen også vil øge). Når de sparsommelige borgere ønsker at give deres penge videre til deres børn, så udløses en ny skat, nemlig arveskatten på 15 pct. En skat som Mette Frederiksen vil hæve til 30 pct. og SFU’s formand til 100 pct. (for formuer over 30 mio. kr.)

Gad vide, hvad der var blevet af en virksomhed som Maersk, hvis stifteren havde afleveret virksomheden ved sin død til staten (det er jo det, der ligger i en arveskat på 100 pct.)? Ja, den havde ikke eksisteret i dag. Det er heldigvis ikke realistisk, at Mette Frederiksen øger arveskatten til 100 pct. Men det illustrerer, at det står galt til blandt blomsten af ungdommen på den danske venstrefløj.

Mette Frederiksens idé om en forhøjelse af arveskatten fra 15 til 30 pct. for formuer over tre mio. kr. er dog også særdeles skadelig. En forhøjelse af arveskatten vil gøre det endnu mindre attraktivt at spare op for de mange borgere, der egentlig ønsker at give deres opsparing videre til deres børn.

Skatteministeriet har regnet på Mette Frederiksens forslag om at forhøje aktieskatten fra 42 til 45 pct. og samtidig øge arveskatten til 30 pct. Beregningen viser, at personer med en 40-årig horisont oplever en real afkastbeskatning på 103 pct. En realbeskatning på 103 pct. betyder, at hver gang man har et realafkast på 100 kr., betaler man 103 kr. i skat. Det er ikke hensigtsmæssigt, da tilskyndelsen til opsparing svækkes, og det vil blandt andet reducere kapitaltilførslen til danske virksomheder.

Jeg håber, at Mette Frederiksen besinder sig og dropper forslaget om højere arveskat. I stedet bør vi gøre som Sverige og Norge og helt fjerne arveskatten. Provenutabet udgør ifølge Finansministeriet blot 2,5 mia. kr. Råderummet for politikerne udgør 21,5 mia. kr. frem til 2025. Så finansieringen er på plads.

Debatindlæg udgivet i Berlingske d. 6. august 2019

Fodnoter

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Tidligere cheføkonom og vicedirektør

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Tidligere cheføkonom og vicedirektør