Sverige, Tyskland og Storbritannien har ikke nogen registreringsafgift på biler – ligesom 8 andre OECD-lande

Type: ABCepos
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Registreringsafgiften på biler er på op til 150 pct. i Danmark. I Sverige, Tyskland og Storbritannien er der derimod ikke nogen registreringsafgift på nye biler, jf. figuren. Det gælder også 8 andre OECD-lande, herunder USA og Schweiz.

Skatteministeriet vurderer, at kun 4 lande ud af alle 35 OECD-lande har et højt afgiftsniveau på biler: Danmark, Norge, Tyrkiet og Israel.

Registreringsafgiften er blandt de mest forvridende skatter i Danmark. En afskaffelse af registreringsafgiften i Danmark vil givet et provenutab på 8 mia. kr.Kilde: Finansministeriets svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 268 af 16. marts 2017  Til sammenligning er der et stort råderum på de offentlige finanser frem til 2025. En afskaffelse af registreringsafgiften vil dermed kun lægge beslag på en mindre del af råderummet.

Vismændene har i deres miljø-rapport fra 2018 vist, at den samlede bilbeskatning på 32 mia. kr. (registreringsafgift, ejerafgift, benzinafgift) ligger langt over de eksterne omkostninger ved bilkørsel (CO2-udledning, trængsel, forurening, støj mv.). For benzin-biler ligger skatteniveauet 120 pct. over de eksterne omkostninger. Der ligger derfor en stor samfundsøkonomisk gevinst ved at sænke registreringsafgiftenSe fx CEPOS-notat: ”Ændringer i registreringsafgiften”, april 2014, Otto Brøns-Petersen . 

Fodnoter

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Otto Brøns-Petersen

  Analysechef

  +45 20 92 84 40

  otto@cepos.dk

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Otto Brøns-Petersen

  Analysechef

  +45 20 92 84 40

  otto@cepos.dk