Danmark har den næsthøjeste beskatning af pensionsafkast i OECD

Type: ABCepos
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Afkastet af danskernes pensionsopsparing bliver beskattet hårdere end i stort set alle andre OECD-lande. Beskatningen af pensionsafkastet i Danmark bliver blandt OECD-landene kun overgået af New Zealand, jf. figuren.

Resultatet skyldes, at de fleste lande slet ikke beskatter afkastet af pensionsopsparingen, hvor afkastet i Danmark beskattes med 15,3 pct. (PAL-skat).

OECDs opgørelse tager ikke højde for det såkaldte samspilsproblem, nemlig at jo større pensionsopsparingen er, jo mindre får man udbetalt i fx folkepension og boligstøtte. Tager man højde for dette, vil det øge den opgjorte beskatning af pensionsafkastet i Danmark. Se denne CEPOS-analyse fra 2014 for en sådan opgørelse – siden 2014 er samspilsproblemet dog blevet mindre.

Figuren viser den marginale effektive beskatning af pensionsafkast. Dvs. hvor stor en del af afkast, der bliver spist op af skat, herunder det forhold, at pensionsafkastskatten pålægges det nominelle afkast (inkl. den del, der blot er kompensation for inflation). Sidstnævnte forhold er årsag til, at beskatningen for Danmark i figuren er højere end de 15,3 pct.

Fodnoter

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Jørgen Sloth

  Cheføkonom

  +45 61 66 27 98

  jorgen@cepos.dk

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Jørgen Sloth

  Cheføkonom

  +45 61 66 27 98

  jorgen@cepos.dk