Indslusningsløn øger beskæftigelse med 10.000 job

Type: Analyse
Table of contents×
CEPOS-analyse med en beregning af effekten af at indføre en indslusningsløn på 70 kr. i timen for ikke-vestlige indvandrere. På kort sigt er effekten ca. 4.000 personer, stigende til knap 7.000 efter 5 år, og efter 10 år er effekten 8.300 personer. Den fulde effekt på 10.000 personer fås efter ca. 20 år.

"Vores beregning på baggrund af data fra bl.a. Rockwool Fonden viser, at en indslusningsløn på 70 kr. i timen vil medføre en jobgevinst på ca. 10.000 personer. Det er en ganske markant beskæftigelseseffekt. Indslusningsløn er ikke et quick fix, der løser alle integrationsproblemer. Men det vil øge beskæftigelsen markant. Velfærdskommissionen vurderede effekten af en indslusningsløn til 10-15.000 personer sammen med en række øvrige forslag”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.   
 
”Rigtigt mange økonomer anbefaler en indslusningsløn. Det drejer sig om danske og svenske økonomer, som vurderer, at de høje mindstelønninger blokerer for job til flygtninge. Velfærdskommissionen anbefalede i 2005 også en indslusningsløn. Hertil kommer bl.a. de økonomiske vismænd i Tyskland, hvor der også er en debat om mindstelønninger", siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
 
”Ideen med en relativt lav indslusningsløn er, at flygtninge skal have adgang til løn- og jobstigen. Den adgang er i dag i mange tilfælde blokeret af en høj mindsteløn på 110 kr. i timen. Hvis man kun kan producere for 70 kr. i timen, er det svært at finde en arbejdsgiver, der vil give 110 kr. i timen. Hvis man indføre en indslusningsløn til 70 kr. i timen, vil mange flygtninge komme i job. Og man må forvente, at deres løn vil stige hurtigt i takt med, at de bliver bedre til deres arbejde, sprogkundskaber mv.”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS. 

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 549,4 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Tidligere cheføkonom og vicedirektør

  Carl-Christian Heiberg

  Chefkonsulent

  +45 81 75 83 34

  carl@cepos.dk

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 549,4 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Tidligere cheføkonom og vicedirektør

  Carl-Christian Heiberg

  Chefkonsulent

  +45 81 75 83 34

  carl@cepos.dk