Bjarne Hastrup og Ældre Sagen har fået pointen galt i halsen”

Type: Debat
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

En 70-årig har i gennemsnit en lige så høj levestandard som en 40-årig. Det var en af mine pointer i min kommentar i Børsen i sidste uge, som handlede om, at pensionisterne bestemt ikke er blevet overset. Og at der ikke er gode grunde til at bruge 5,5 mia. kr. på et pensionistfradrag. Denne pointe om de 70-årige har Bjarne Hastrup og Ældre Sagen nu fået galt i halsen og kalder det “påviselig forkert” og “fuldstændig misvisende” i Børsen i går. Men den er nu god nok.

Hastrup antager, at vi har brugt en familietypeberegning med et pensionistpar med en pensionsordning. Ja, du læste rigtigt. Det “antager” Bjarne Hastrup. Hele grundlaget for Hastrups kritik er altså en antagelse. Som er forkert. Hastrup kunne blot have ringet til os og fået forklaret, hvordan vi har regnet. Det gjorde han ikke. I stedet er alle Børsens læsere nu blevet indlagt til et helt skævt indlæg.

Men så må jeg jo forklare mine beregninger her for Hastrup og resten af læserskaren: Vi tager udgangspunkt i den disponible indkomst (indkomst efter skat) fra Danmarks Statistiks personregistre, som dækker hele befolkningen. Når man sammenligner levestandard for danske familier, er det fuldstændig standard at tage højde for, hvor mange familiemedlemmer der er i husstanden.

En lønmodtager med to børn skal f.eks. have en højere indkomst efter skat end en pensionist uden børn, for at de har samme levestandard. Med et meget lidt mundret ord kalder man det for ækvivalerede disponible indkomster. Det er præcis den indkomstopgørelse, som f.eks. Danmarks Statistik og Finansministeriet bruger til beregning af indkomstfordeling og ulighed i Danmark. Og Ældre Sagen bruger såmænd også selv metoden.

Og det er på den baggrund, at vores beregninger viser, at en 70-årig har en lige så høj levestandard som en 40-årig. Beregningerne kan man læse meget mere om i vores publikation “Fordelingspolitisk redegørelse 2023”.

Det burde få Bjarne Hastrup i julehumør, at mange af Ældre Sagens medlemmer har så pæn en indkomst. Men det er åbenlyst ikke tilfældet.

Indlægget blev bragt i Børsen den 5. december 2023

Fodnoter

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Jørgen Sloth

  Seniorøkonom

  +45 61 66 27 98

  jorgen@cepos.dk

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Jørgen Sloth

  Seniorøkonom

  +45 61 66 27 98

  jorgen@cepos.dk