Pensio­ni­sterne er bestemt ikke blevet overset

Type: Debat
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

SVM-regeringen har præsenteret sin skattereform, og forhandlingerne er skudt i gang. Ældre Sagen foreslår, at forhandlingsreserven på en halv mia. kr. skal bruges på et pensionistfradrag, fordi “den almindelige folkepensionist er gang på gang blevet overset” af politikerne, ifølge Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen.

Pensionistfradraget vil koste 5,5 mia. kr. ifølge Ældre Sagen. Altså 11 gange så meget som forhandlingsreserven i skattereformen. Eller næsten lige så meget som de 6,75 mia. kr., som den samlede skattereform beløber sig til. Så det er nok lige til den friske side. Og selvom Ældre Sagen pakker forslaget ind som et skattefradrag, så er der reelt tale om en forhøjelse af folkepensionen på op til 500 kr. om måneden efter skat.

Ud over at det er et ekstremt dyrt forslag, så er der også andre grunde til, at det er et dårligt forslag. Lad mig starte et andet sted: Det er ikke en social begivenhed at blive gammel. Og langt de fleste sparer op til alderdommen gennem deres arbejdsmarkedspension. Men nogle gør ikke, og her bør en obligatorisk opsparing hjælpe de sidste på vej, så lønmodtagere ikke både skal spare op til deres egen pension og betale for, at andre ikke har sparet op. Naturligvis skal der være et sikkerhedsnet.

Men i dag kan en enlig pensionist i lejebolig få 15.000 kr. udbetalt hver måned i offentlige ydelser (inklusive boligstøtte), uden selv at have sparet en krone op. Så sikkerhedsnettet må i den grad siges at være til stede i dag.

SVM-regeringen har allerede foreslået at hæve ældrechecken. Det løfter beløbet til 15.250 kr. Med Ældre Sagens pensionistfradrag vil man få ca. 500 kr. ekstra udbetalt hver måned – det vil sige 15.750 kr. i alt. Med så høje offentlige ydelser er der et begrænset incitament til selv at spare op.

Jeg har intet imod, at pensionister har det godt – tværtimod. Men det er altså ikke vejen til et mere velstående samfund at øge de offentlige udgifter til folkepension, som Ældre Sagen foreslår.

Tværtimod burde man følge Pensionskommissionens forslag om at beskære aldersdiskriminerende særordninger til pensionister og samtidig udvide den obligatoriske opsparing, så flere kommer med på opsparingsholdet.

Pensionisterne er bestemt ikke blevet overset, og det vidner de 15.000 kr. også om: De seneste årtier har politikerne indført og udvidet ældrechecken.

Desuden er modregningen for arbejdsindkomst blevet fjernet, mens pensionisterne med de laveste indkomster fik en skattefri check på i alt 10.000 kr. som inflationshjælp. Og i 2019 fik vi en decideret pensionistfinanslov med forhøjelse af folkepension og indførsel af seniorpræmie.

Desuden er boligstøtten til pensionister enormt lukrativ og op til fem gange så høj som for ikkepensionister. Og så har pensionisterne også selv hjulpet til gennem egen pensionsopsparing. Samlet set har 70-årige i dag i gennemsnit en lige så høj levestandard som en 40-årig. Sagt på jysk, så er det da ret pænt!

Indlægget blev bragt i Børsen den 29. november 2023

Fodnoter

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Jørgen Sloth

  Seniorøkonom

  +45 61 66 27 98

  jorgen@cepos.dk

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Jørgen Sloth

  Seniorøkonom

  +45 61 66 27 98

  jorgen@cepos.dk