Stor forskel i prisen på CO2 reduktion på tværs af udledningskilder

Type: ABCepos
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Tags

Indholdsfortegnelse

Tags

Skyggeprisen kan forstås som den samfundsøkonomiske omkostning ved at fjerne et ekstra ton CO2. Det er altså prisen på at føre klimapolitik med forskellige redskaber.

Benzinbiler er pålagt en skyggepris på knap 3.500 kr. for et ton CO2, hvor skyggeprisen for el til proces (industriel anvendelse) er 44 kr. for samme mængde CO2. Det er altså meget dyrt at fjerne yderligere CO2-udledning fra benzinbiler.

En ensartet skyggepris er den samfundsøkonomisk billigste måde at reducere CO2-udledningen på. Den store variation i skyggepriserne i Danmark er dermed udtryk for en klimapolitik, der medfører et stort samfundsøkonomisk tab ud over det nødvendige for at nå de klimapolitiske målsætninger.

Skyggeprisen på CO2-udledning er defineret som samtlige afgifter (fx benzinafgifter) på CO2-udledninger samt CO2-kvoteprisen, fratrukket skadevirkningerne af aktiviteten (f.eks. partikler, trængsel, støj og ulykker fra kørsel) ud over CO2-udledningFor registrerings- og ejerafgifter på biler indgår alene de afgiftselementer, som afhænger af energieffektivitet .

Fodnoter

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Otto Brøns-Petersen

  Analysechef

  +45 20 92 84 40

  otto@cepos.dk

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Otto Brøns-Petersen

  Analysechef

  +45 20 92 84 40

  otto@cepos.dk