Top-topskatteydere betaler allerede 18 gange så meget i skat som en gennemsnitsdansker

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Pressemeddelelse

SVM-regeringen vil indføre en top-topskat på 5 pct. for personer med indkomster over 2,5 mio. kr. En ny CEPOS-analyse ser på, hvor meget de potentielle top-topskatteydere i dag bidrager til fælleskassen:

”SVM-regeringen vil indføre en top-topskat på nogle af de allermest produktive danskere. Der er desværre alt for meget misundelse over denne debat. Det er helt udeladt af debatten, at de potentielle top-topskatteydere allerede i dag betaler rigtig meget i skat. Vores beregninger viser, at top-topskatteyderne allerede i dag betaler 18 gange så meget i skat som en gennemsnitsdansker. Top-topskatteyderne betaler i snit 4 mio. kr. i skat, eller hvad der svarer til udgifterne til 6 offentligt ansatte,” siger Jørgen Sloth, chefkonsulent i CEPOS

”Det man beskatter, får man mindre af. Top-topskatten er en skat på de mest produktive danskere. Top-topskatten vil øge marginalskatten fra 56 pct. til 60,5 pct. Det vil reducere arbejdsudbuddet for nogle af Danmarks mest produktive personer og dermed reducere velstanden i Danmark,” siger Jørgen Sloth, chefkonsulent i CEPOS

”Råderummet frem mod 2030 er for nylig blevet opjusteret med 16 mia. kr. til i alt 64 mia. kr. Top-topskatten skønnes at give et provenu på 0,7 mia. kr. Så også af den årsag er det helt unødvendigt at indføre top-topskatten. Jeg vil på det kraftigste opfordre til at skrotte planerne om en top-topskat,” siger Jørgen Sloth, chefkonsulent i CEPOS

Resumé

SVM-regeringen vil indføre en top-topskat på 5 pct. for personer med personlig indkomst over 2,5 mio. kr. Dette notat ser på, hvor meget potentielt kommende top-topskatteyderne allerede betaler i skat.

 • Top-topskatten vil ramme nogle af de danskere, der allerede betaler mest i skat. I det nuværende skattesystem betaler de potentielle top-topskatteydere 18 gange så meget i skat som en gennemsnitsdansker.
 • De ca. 8.000 potentielle top-topskatteydere betalte i alt 33 mia. kr. i skat i 2021. Det svarer til 4 mio. kr. i gennemsnit, eller hvad der svarer til, at de hver især finansierer 6 offentligt ansatte.
 • Top-topskatten vil øge den øverste marginalskat fra 56 pct. til 60,5 pct. og vil dermed blive en af de mest skadelige skatter.
 • Råderummet frem mod 2030 er for nylig blevet opjusteret med 16 mia. kr. til i alt 64 mia. kr. Top-topskatten skønnes at give et provenu på 0,7 mia. kr. Der er dermed ikke et finansieringsbehov, som kan forsvare at indføre en top-topskat.
 • Da top-topskatten er både unødvendig og skadelig, samtidig med at top-topskatteydere allerede leverer et stort skattebidrag, anbefales det at skrotte planerne om at indføre en top-topskat.

Læs analysen her

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 266,6 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Jørgen Sloth

  Seniorøkonom

  +45 61 66 27 98

  jorgen@cepos.dk

  Carl-Christian Heiberg

  Chefkonsulent

  +45 81 75 83 34

  carl@cepos.dk

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 266,6 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Jørgen Sloth

  Seniorøkonom

  +45 61 66 27 98

  jorgen@cepos.dk

  Carl-Christian Heiberg

  Chefkonsulent

  +45 81 75 83 34

  carl@cepos.dk