Arbejdspapir 77: Kan hårdknuden i ejendomsvurderingerne løses?

Type: Arbejdspapir
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Pressemeddelelse

Politikerne bør give boligejerne lov til at veksle rabatten til et engangsbeløb én gang for alle – uanset hvor længe de bliver boende. Det foreslår CEPOS i ny analyse.

Den skatterabat, som boligejerne får fra i år, hvis deres boligskatter stiger, har dårlige økonomiske virkninger for både dem selv og dansk økonomi.

Det skyldes, at man kun får rabatten, så længe man bliver boende. Dermed skaber rabatten en indlåsningseffekt, fordi folk bliver straffet økonomisk, hvis de flytter. Det går ud over mobiliteten på boligmarkedet og på arbejdsmarkedet.

”Politikerne bør give boligejerne lov til at veksle rabatten til et engangsbeløb én gang for alle – uanset hvor længe de bliver boende. Det kunne f.eks. være rabatten i seks år,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.

Forslaget bliver fremlagt i en nyt arbejdspapir om vurderingssystemet, som CEPOS offentliggør i dag.

”Ved at udforme det som et tilbud kan politikerne overholde deres løfter til boligejerne og samtidig bløde op for en ordning, som isoleret set skader både boligejerne og samfundsøkonomien. Mange vil betænke sig ved at flytte, hvis de mister rabatten og samtidig kan sælge boligen for mindre, fordi den nye køber ikke får rabat,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.

Arbejdspapiret foreslår desuden at give boligejerne mulighed for at vælge at beholde de hidtidige grundvurderinger, hvis det nye vurderingssystem ikke kommer til at frembringe troværdige grundvurderinger.

Dette arbejdspapir har været bragt i Mit Hus december 2023.

Læs arbejdspapiret her

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 350,4 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Otto Brøns-Petersen

  Analysechef

  +45 20 92 84 40

  otto@cepos.dk

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 350,4 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Otto Brøns-Petersen

  Analysechef

  +45 20 92 84 40

  otto@cepos.dk