Får de ældre i din kommune den bedst mulige pleje for pengene? Se hvordan din kommune klarer sig

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Resumé

I denne analyse undersøger vi, hvor gode kommunerne er til at få udgifterne på ældreområdet omsat til konkrete ældreplejeydelser i praksis. Analysen viser:

  • Kommunerne kan på landsplan frigøre mellem 5,1 og 7,1 mia. kr. i ældreplejen, svarende til 10-14 pct. af de samlede ældreplejeudgifter, uden det indebærer serviceforringelser, hvis alle kommuner kom på niveau med de mest effektive sammenlignelige kommuner.
  • Hvis kommunerne vælger at lade pengene blive på ældreområdet - og således udelukkende øger produktiviteten ved at levere endnu bedre pleje til de ældre, der ikke kan klare sig selv - kunne man eksempelvis på landsplan reducere det gennemsnitlige antal forebyggelige indlæggelser[1] fra 61 til 42 indlæggelser pr. 1.000 67+-årige – svarende til i alt ca. 22.000 indlæggelser om året.
  • De mest effektive kommuner, som de øvrige kommuner hyppigst kan søge inspiration fra, er Svendborg, Nordfyn, Nyborg, Assens og Lejre.
  • Kommunerne med det største forbedringspotentiale i forhold til at frigøre ressourcer til mere velfærd er København, Lyngby-Taarbæk, Herlev, Rudersdal og Helsingør, jf. figur 1

Forbedringspotentialerne for alle kommuner fremgår af bilag 3 og 4, hvor man også for den enkelte kommune kan se, hvorfra den kan søge inspiration til forbedringer i ældreplejen.

Se oversigten: Så mange procent kan din kommune spare af ældreudgifterne

Fodnoter

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 948,1 KB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Karsten Bo Larsen

    Forskningschef

    +45 41 22 04 76

    karsten@cepos.dk

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 948,1 KB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Karsten Bo Larsen

    Forskningschef

    +45 41 22 04 76

    karsten@cepos.dk